Een bijzonder specialisme

UitvaartSpreker

Bij het afscheid van een dierbare komt voor de nabestaanden veel kijken. Er moet heel veel worden afgewogen, besloten en geregeld. Veel van de praktische zaken worden in eerste instantie gedaan door de uitvaartondernemer. Zo regelt hij/zij de aangifte, de kist, de reservering van de ruimte, de kaart, etc.

Voor de inhoudelijke invulling van de dienst is er de Uitvaart Spreker, ook wel de Woorddienst Begeleider genoemd.

Huur mij in als UitvaartSpreker

Mijn betrokkenheid als Uitvaart Spreker/Woorddienst Begeleider ontstaat op deze drie manieren:

  1. Ik word door een uitvaartondernemer benaderd en gevraagd om de dienst te leiden en coördineren.
  2. De familie schakelt mij rechtstreeks in.
  3. Het komt voor dat iemand die weet dat het eigen afscheid naderend is mij zelf inschakelt en alles v.w.b. de inhoud van de ceremonie met mij bespreekt. In dat geval wijkt de werkwijze iets af van het hierna volgende omdat het traject dan altijd op maat gemaakt wordt.                                                                      

Het levensverhaal staat centraal

In mijn jarenlange ervaring als coach, auteur en schrijver van levensverhalen weet ik als geen ander de pareltjes te vinden die het beschrijven waard zijn. Het is mijn ervaring dat ieder leven bijzondere en unieke aspecten in zich draagt die een goed beeld kunnen geven van het geleefde leven van de dierbare. 

Een goed levensverhaal doet recht aan de persoon en zal zeker herkenbaar zijn voor de nabestaanden.          
Een goed levensverhaal brengt troost om de herinneringen die weer binnen dwarrelen, wetend dat ze nu niet in de vergetelheid zullen geraken omdat ze woorden kregen.

Werkwijze

Er wordt een eerste gespreksafspraak ingepland. Tijdens dit gesprek is aandacht voor de structuur van de dienst, muziek keuze, eventuele sprekers, rituelen, specifieke wensen en ook het eventuele herinneringsprentje.
Tijdens het tweede deel van de ontmoeting is er volle aandacht voor het levensverhaal dat verteld gaat worden tijdens de afscheidsceremonie.  Voor deze afspraak wordt ruim de tijd genomen zodat deze ene afspraak meestal ook kan volstaan.

Na deze afspraak schrijf ik het levensverhaal dat ik daarna ter feiten controle stuur aan de familie. Daarna verwerk ik eventuele feedback of correcties tot een definitieve versie.
De familie voorziet mij van de contactgegevens van eventuele andere sprekers zodat ik de coördinatie zo goed mogelijk kan doen. Afstemmen geeft rust.
Voor de dienst stem ik in de familiekamer nog een laatste keer af met de familie. Alles om te zorgen dat zij zo goed en optimaal mogelijk worden ontzorgd en alles soepel zal verlopen.

Facturering

In geval van mijn betrokkenheid door inschakeling via een uitvaart ondernemer gaat de facturering ook via hen.
Wanneer u mij persoonlijk inschakelt ontvangt u zelf de factuur.

Wat anderen zeggen over werken met mij

“Door de gesprekken en het teruglezen werden oude vergeelde herinneringen opnieuw kleurrijk en levend. Wat een bijzondere ervaring.”

Ursula

“Toen ik het doorleefde was het al heftig, maar nu ik het terug lees raakt alles me weer. Ik ben blij dat ik het kon delen en daarmee anderen kan inspireren.”

Lina